Jak wywołać poród - pytają co doku Doktora Google dziesiątki tysięcy kobiet. Sposobów jest wiele, żaden nie tak skuteczny jak podanie oksytocyny. A teraz do domowych sposobów, jak olejek rycynowy, dołączyła TA sałatka. Co w niej takiego niezwykłego, że w jednej z kalifornijskich kawiarni jest sprzedawana od 30 lat i reklamowana dokładnie w ten sam sposób?
Przepis wydaje się prosty: ot, sałata rzymska, rukiew wodna, orzechy włoskie oraz ser gorgonzola i sos winegret z dodatkiem ziół. Jakich? Nie do końca wiadomo i w tym cały sekret, którego strzeże rodzina, właściciele Caoti Pizza Cafe.
Klientki, które próbowały specjału są przekonane, że po jego spożyciu w przeciągu kilku godzin odeszły im wody.
Wiara w niezwykłe działanie dania trwa od 31 lat.
Pierwsze wzmianki o jej właściwościach pojawiły się w 1987 roku, gdy jedna z klientek Caoti Pizza Cafe, będąca w 40 tygodniu ciąży, zjadła sałatkę tuż przed rozpoczęciem akcji porodowej. Możliwe, że to był przypadek, który wykorzystały media, bo w tym czasie przyjaciel kobiety pracował jako producent telewizyjny. Historia trafiła do mediów i i tak zaczęła się wielka kariera sałatki przyspieszającej poród.